Bárcák az orosházi baromfi-feldolgozó telepen.
Bernardinelli & Dolgozói, BARNEVÁL.

A bárca, mint ideiglenes fizetőeszköz jelentős szerepet játszott az orosházi baromfifeldolgozó üzemben dolgozó munkások életében. A teljesítmény bárcákkal történő elszámolása jelentősen csökkentette a dolgozók sérelmére elkövetett visszaéléseket.

A dolgozók teljesítményének elszámolására csak az 1930-as évek elejétől kezdik alkalmazni a bárcákat. Eleinte egy kemény és vastag, a dolgozók által pakondekni-papírnak nevezett anyagból készült, szürke papírt használtak bárcaként.
sg0044.jpg1939-től kezdve Bernardinelli Lajos üzemeiben papír helyett már fém lemezkéket használnak erre a célra. Ebben a korszakban a vörös- és sárgarézből illetve horganyzott lemezből készült bárcák formája, alakja nem bírt jelentősséggel. A kerek, hatszögletes illetve téglalap alakú érmék értékére - anyaguktól és súlyuktól függetlenül - csak a ráütött jelekből lehetett következtetni.
A BL - Bernardinelli Lajos - jelölés mellett a lemezbe vert L, K vagy P betű a liba, a kacsa illetve a pulyka feldolgozására - koppasztására - utalt. A jelölés nélküli érméket - az azonos árban elszámolt - tyúk, csirke vagy gyöngytyúk feldogozásáért kapták az asszonyok. A bárcák címlete sem volt változatos, csak 1-es és 10-es címletű érméket készítettek de az 1-es értéket fel sem tüntették a bárcákon. Egyes érméket a könnyebb tárolás érdekében kilyukasztották.

sg0049.jpgA tojás csomagolásáért szintén bárcákkal fizettek. Az EX feliratú bárcák egész "1" vagy "1/2" ládára vonatkoztak. Egy egész láda 1440db tojást tartalmazott.

BD_K_10.jpgA második világháború után a vállalat "Dolgozók Szövetkezete" néven folytatta a munkát, melybe a régi tulajdonos csak a forint bevezetését követően (1946) kapcsolódott be. Ettől kezdve az 1mm vastag horganyzott lemezből készült érméken a B&D azonosító látható. Az érmék alakját - a baromifajtának megfelelően - egységesítették. Kacsákért lekerekített sarkú háromszögletű érméket, a libákért ötszögletű, a pulykákért hatszögletű a csirkéért, tyúkért és gyöngytyúkért kör alakú érméket adtak. A egységesített megjelenés mellett az érmékre a már megszokott - P, K és L - jelzések is felkerültek. A csirke, tyúk és gyöngytyúk továbbra sem kapott külön jelet és az 1-es címletet sem tüntették fel az érméken.

mt0016jpg A baromfikereskedelemmel foglalkozó vállalatokat 1948-ban államosították, Baromfiértékesítő Nemzeti Vállalat (BARNEVÁL) néven. Ettől a időpontól kezdve a most már kétoldalas érmék megjelenése ismét megváltozott. Az első korszakban, 1955-ig alumíniumból készült - esetenként középen lyukas - kör illetve négyzet alakú érméket készítettek Az érmék címletét, beleértve az "1"-est is, gyárilag préselték az érmébe, a hátoldalon a Kossuth-címer mellett vagy a címerkörül a "BAROMFIÉRTÉKESÍTŐ NEMZETI VÁLLALAT" felírat olvasható.
A baromfifajtára és most már a baromfifeldolgozás különböző fázisaira vonatkozó információkat továbbra is felülbélyegzéssel jelezték, de a választék jelentőse kibővült.

sg0020jpgMegjelent egy új, kör alakú és KETREC felirattal ellátott bárca típus is. A érmék hátoldalán egy tyúkot ábrázoló kép mellett a "BAROMFIÉRTÉKESÍTŐ N. V." körirat olvasható. Az 1-es címletű érme közepén négyszög, a 10-esen kör alakú lyuk található. Ötvenes címletű érmék is készültek, de ezeket a nem lyukasztották ki.
A tojás csomagolásánál használt bárcák is változtak. Kör alakú - néhány fajtánál középen kör vagy négyzet alakú lyukasztással ellátott - réz ötvözetből készült, kétoldalas érméket készítettek, 1, 10, 50 darab és negyed, fél és egész címlettel.

mt0024x 1955-ben újabb változás történt az érmék megjelenésében és anyagában. Megjelentek az 1, 2, 5, 10 és 50 forint illetve fillér címletű, két oldalán egyforma, "DARABBÉR" feliratú bakelit érmék.

mt0003.jpgA színes műanyagból készült, 1, 2, 5, 10, 20, 50 fillér; illetve 1, 2, 5 és 10 forint címletű - hátoldalon "BAROMFIIPAR" felirattal ellátott- bárcák is ekkor jelentek meg.


Megosztás a Facebook-on

Forrás: Az Érem 1958; Az Érem 1976;